Computers & GSM RadicoM Online

  [BG]   EN  
Computers & GSM RadicoM Online

 
Рейтинг: 3.00
(1496)
* Н А Ч А Л О
СЕРВИЗНИ УСЛУГИ
СОФТУЕР
ХАРД ДИСКОВЕ
ПРОЦЕСОРИ
ДЪННИ ПЛАТКИ
R A M ПАМЕТ
VIDEO КАРТИ
SOUND КАРТИ
L A N КАРТИ
CD - DVD / RW
ЗАХРАНВАНЕ РС
ОХЛАДИТЕЛИ
КУТИИ РС
КЛАВИАТУРИ
МИШКИ
ДЖОЙСТИЦИ
WEB КАМЕРИ
ВИДЕОКАМЕРИ
ФОТОАПАРАТИ
СЛУШАЛКИ И МИК
ТОНКОЛОНИ
TV/FM ТУНЕРИ
I/Q КАРТИ
FLASH ПАМЕТИ
МР3 ПЛЕЪРИ
ПРИНТЕРИ
СКЕНЕРИ
ТЕЛЕФОНИ
FAX АПАРАТИ
U P S
ВИДЕО ОХРАНА
ЛИЗИНГ
--------------------
пОлеЗни сЪвЕтИ
пОлеЗни пРоГрАми
пОлеЗни сАйТоВе
ПРИЯТЕЛИ
иНтЕрЕсНо
кИБеРь нОвИнИ
кЛюКиНи
Безплатни игри
вИцОвЕ
фОрУмЧъ
DowNLoADsz
мУзИчкЪ
ВИдЕоКлИпсс
аНкЕта
кАлеНдАРь
фЕнОвЕее
гАлЕрИяа
DOG КуЧе гАЛеРи
кАрТичКИь
* АДМИНИСТРАТОР
* ЗА КОНТАКТИ


GSM АПАРАТИ КОМПЮТРИ МОНИТОРИ ЛАПТОПИ ПРОМОЦИИ

пОлеЗни сЪвЕтИ / RADICOM library - СЪВЕТИ ЗА РАБОТА С КОМПЮТРИ

03 Февруари 09, 21:52 / Автор: Team RadicoM
КОМПЮТЪРЪТ МИ ЗАГРЯВА.КАКВО ДА НАПРАВЯ ?
Проблемът: Компютърът ми прегрява (включва се сирената на програмата, следяща състоянието на дънната платка), въпреки, че в помещението е хладно.
Компютърът ми загрява.Какво да направя?
 
Прахът и мръсотията могат да забавят компютъра ви и дори да го повредят. Вземете нещата в свои ръце – почистете го. Струва си усилията, повярвайте!

До пролетното почистване остават още месец-два, но ако в компютърната ви кутия се е натрупал половинсантиметров пласт прахоляк не се чудете, че системата ви работи по-бавно от преди. Ето какво можете да направите, за да върнете нещата в нормалното им русло.
Проблемът: Компютърът ми прегрява (включва се сирената на програмата, следяща състоянието на дънната платка), въпреки, че в помещението е хладно.
Решението: Предполагаме, че кутията на компютъра ви е силно затлачена с мръсотия. Ако имате домашен любимец е възможно вентилаторите да са задръстени и с вълма и косми. Ако в допълнение машината ви се намира под бюрото, на пода или съвсем малко над него, диагнозата е почти стопроцентово вярна. Сложете си чифт по-стари дрешки, защото ще ви се наложи да се поизцапате.

Преди да отворите кутията разкачете всички кабели – захранващия, телефония, този на модема и мрежовия.
 След като я отворите, допрете ръка до кутията на захранването – така ще разредите статичното електричество и ще изравните потенциалното напрежение на ръката си с това на PC-то. (Повтаряйте тази процедура всеки път, преди да правите нещо вътре в кутията.)

Първо махнете дъстерите (филтри, направени от порест материал), ако имате такива, естествено, от вентилационните отвори. Внимателно ги почистете в хладка сапунена вода и след това ги монтирайте обратно на местата им. (Или още по-добре – направо си купете голямо парче материала, от който са изработени филтрите и си изрежете нови дъстери от него.)
С прахосмукачката изсмучете големите валма прахоляк откъм външната страна на вентилаторните отвори. Пипайте предпазливо, ако го решите да го направите и във вътрешността на системата. Внимавайте да не закачите дъното или някоя от разширителните платки. Най-добре изсмучете само пепелта, който се е натрупала на пода на кутията и на дъната на незаетите гнезда за 5,25-инчовите устройства. По-добре не използвайте четка и други помощни почистващи инструменти.

Добре ще е, ако времето е сухо и не е много студено, изкрайте компютъра на терасата. Предварително се въоръжете с флакон със сгъстен въздух. Препоръчваме ви такъв с удължен като хобот накрайник. Можете да ги намерите в магазините за хоби-моделизъм, както и в някои небезизвестни фирми в района на ,,Петте кьошета“, ама стига сме им правили рекалама. Предимството е, че можете да пръскате, докато държите флакона изправен и така няма риск да изкарате част от студения фреон, което често се случва, когато го накланяте. А пък рязката температурна промяна може да повреди засегнатия компонент.

Не се изкушавайте да развъртите мощно перките на вентилаторите със силна въздушна струя, за да ги почистите. Повечето от тях не са предвидени да издържат толкова високи обороти. Знаем го от печален личен опит, но да не се отнясяме. Номерът тук е да застопорите вентилатора и тогава да го продухате. След това използвайте клечки за уши, напоени с разреден спирт (до 30 %, да речем), за да почистите крилцата на перката едно по едно. Още по важно е да изкарате навън праха, натрупал се между ребрата на радиаторите. Насочвайте дюзата на накрайника между редовете ребра, докато изхвърлите всичко. Дебело подчетаваме, използвайте флакон със сгъстен въздух, а не компресор (като тези по бензиностанциите) – в тях често се влиза суспензия от вода и бензин.
 
И накрая, но не и по важност, сложете компютъра си по-нависоко. Като повдигнете кутията с някакви десет-петнадесет сантиметра ще намалите значително количеството прах, което влиза през вентилационните отвори. За целта можете да използвате дървени трупчета, които се намират във всяка маза или гараж, а ако нямате такива – поискайте от съседите.
Следете температурата на компютъра си – така той ще ви служи вярно по-дълго.Високите температури са сигурен белег, че в системата ви се е натрупал прахоляк. Повечето реномирани производители на дънни платки са предвидени приложения, с които можете да следите температури, напрежения и обороти на вентилаторите и отрано да ви предупреждават за потенциалния проблем – най-често тези диагностични програми са част от инструментите за овърклок на системата. Ако имате такава - добре, ако ли нямате – ето няколко с доказани качества:
 Първата е безплатната SpeedFan, която създава иконка в системната област. Тя следи температурите и оборотите на вентилаторите, включва сирена и изпраща предупредителен мейл до избран от потребителя адрес в случай, ако температурата се покачи прекомерно. Ако дъното ви е на Intel, за вас е Intel Active Monitor. Ако пък не знаете кой е производителя на дънната ви платка, използвайте

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4762